Puhtad jooned, vähe asju, valged pinnad, lihtsus, “less is more” on põhilised märksõnad, mis meile pähe torgatavad, kui mõtleme minimalismi peale. Ei saa eitada, et minimalistlikult loodud  ruumid mõjuvad rahustavalt ja mängivad lihtsuse iluga, kuid nende loomine on tegelikult palju keerulisem, kui lihtsalt valged seinad ja üks diivan keset tuba. On vaja palju aspekte, millele mõelda ja mida komplekteerida, et need ruumid päriselt tööle hakkaksid ning ka hubaselt mõjuksid.

Minimalismi eesmärk on kõrvaldada ruumist kõik üleliigne, et jätta alles avarus ning ruumi enda olemus. Kuna minimalism ja funktsionalism käivad alati käsikäes, siis on oluline kõik ruumis olev ja loodav hästi korralikult läbi mõelda, et midagi poleks ülearust, kuid samas kõik vajalik oleks siiski käepärast. Seega on eelnev planeeritav aeg oluline ning sellele tuleks korralikult rõhku pöörata.

Kuna minimalismiga käib kaasas väiksem tarbimine, siis see, mida me ruumi loome, võiks olla samuti vähene, kuid kvaliteetne. Korralik ja kvaliteetne viimistlus kestab ilus aastaid ning jätab ruumist alati ka kvaliteetse tunde. Ehk et eesmärk on alati üldine viimistlus (põrandakattematerjalid, seinapinnad ja ka sisseehitatud mööbel) teha korralikult ja kvaliteetselt ning siis saab juba väiksemate sisustustoodetega mängida, neid soovikorral vahetada ja uuendada. Viimased võivad vabalt olla ka taaskasutusradadelt. 

Minimalism ei tähenda üldse seda, et kõik ruumid peavad modernsed ja seinad valged olema ja eriti hea, kui veel valge diivan ka on! Minimalistlikult võib teha ka maamaja või romantilist suvilat, asjade läbimõeldus ja vähesus on see, mis selle vormi loovad. Minimalismiga käib kaasas ka hele värvipalett, kuid seda ennekõike üldviimistluses. Ägedaid värvilaike saab tekitada efektseintel, kunstis ja tekstiilides.

Ja minu arust kõige olulisem on see, et kasutada selle kõige juures võimalikult palju naturaalseid materjale, sest just need annavad ruumile pehme ja hubase tunnetuse ning seovad meid loodusega, millest me igapävaselt tegelikult kõige rohkem puudust tunneme. Need on pehmed jala ja käe all ning looduslike värvide toonid mõjuvad silmadele rahustavalt ning tekitavad turvatunnet. Lisaks sellele on need tervislikud nii meie kui ka kogu maailma tervisele.

Fotod: https://www.pinterest.com/bkruum/